Radar via FlightRadar24
Hoe werken deze radarbeelden nu eigenlijk?
In hoofdlijnen bestaan er twee soorten radar. De primaire en secundaire radar. Primaire radars zijn radars waarbij de ontvanger een reflectie ontvangt van een object. Dit is slects een beperkte vorm – er wordt alleen een stip op het scherm weergegeven welke aangeeft dat er iets vliegt. Niet duidelijk wie, wat, de hoogte etc.
Daarom is er ook secundaire radar. De objecten zelf zenden een signaal uit naar de radar met extra gegevens zoals een registratiecode, hoogte, snelheid etc. Deze objecten hebben dan een transponder welke deze informatie uitzenden. Bijna alle vliegtuigen beschikken over zo’n transponder. In veel delen van het luchtruim is namelijk een transponder tegenwoordig verplicht om hiermee meer informatie te kunnen verschaffen aan luchtverkeersleiding. Het protocol dat gebruikt wordt door de meeste transponders is ADS-B.
Flightradar24 maakt gebruik van deze secundaire radar-functie. FlightRadar heeft een heleboel antennes opgesteld door de wereld welke deze ADS-B signalen van transponders opvangen en projecteren binnen hun internet applicatie. Ook zijn er steeds meer vrijwilligers welke een dergelijke antenne installeren en de door hun ontvangen gegevens van transponders (veelal vliegtuigen dus) automatisch laten door sturen naar FlightRadar24. Dit vaak in ruil voor een gratis abonnement op alle beelden van FlightRadar24.
Ook op vliegveld Middenmeer gaan we zo’n ADS-B antenne plaatsen om hiermee het vliegverkeer rond het vliegveld via FlightRadar24 in beeld kunnen krijgen. Altijd leuk natuurlijk om te zien wat de vliegbewegingen rond het vliegveld zijn.